Miksi lapset ja nuoret rakastavat hevosia ja poneja?

Hevoset ja ponit ovat monen lapsen mielestä ihania ja uljaita eläimiä. Ratsastus on vuodesta toiseen suosittu harrastus lasten, nuorten ja aikuisten keskuudessa, eikä sen suosio näytä vähenevän. Myös moni lapsi, josta ei tullut koskaan ratsastajaa, on tilannut Hevoshullua ja tapetoinut huoneensa hevosjulisteilla. Lapset ovat usein luonnostaan kiinnostuneita eläimistä ja haluavat viettää aikaa niiden kanssa. Hevoset ja varsinkin ponit myös pitävät monesti lapsista ja kohtelevat heitä yleensä hyvin.

pony show riders

Hevoset ja ponit ovat herkkiä, ympäristöään kuuntelevia ja niiden kanssa on oltava rauhallinen ja kärsivällinen. Niiltä saa välittömästi palautetta omista eleistä ja toiminnastaan, mikä voi kiehtoa lasta. Hevosharrastukseen kuuluu olennaisena osana myös eläinten hoito. Lapselle ja nuorelle hevosesta tai ponista huolehtiminen opettaa myös vastuullisuutta, sillä eläimestä on huolehdittava hyvin jokaisena päivänä. Tässä kirjoituksessa tutkiskelemme, miksi hevosten parissa puuhailu on antoisa harrastus monelle lapselle ja nuorelle.

Ponikuninkuusravit ovat mielenkiintoinen tapahtuma poneille ja poniharrastajille

Vaikka ponien parissa oleilua pidetään lasten, erityisesti tyttöjen puuhasteluna, on hevosharrastus todella paljon muutakin. Ratsastuksen lisäksi hevoset ja ponit voivat molemmat osallistua ravikilpailuihin. Jo 13 vuoden ajan järjestetyt Ponikuninkuusravit ravattiin tänä vuonna Jyväskylässä. Vaikka poniravit ovat monelle vielä melko tuntematon laji, ne kasvattavat suosiotaan koko ajan ja niin osallistujia, kuin katsojiakin tulee lisää joka vuosi. Tämä vuosittainen tapahtuma onkin monelle lapselle ja nuorelle yksi koko vuoden kohokohdista! Tänä vuonna kilpalähtöihin osallistui lähes 340 ponia, joka on koko ravien historian ennätys. Poniravien lähdöissä ponit kilpailevat kahdessa eri luokassa, A:ssa ja B:ssä, ja ne jaetaan luokkiin koon perusteella. Pienemmät ponit kuuluvat A-luokkaan ja tässä luokassa yleisin poni on shetlanninponi. Suuremmat ponit puolestaan kuuluvat B-luokkaan ja yleisin ponirotu on russ. Hevosten kuninkuusravien tapaan myös tämä tapahtuma järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Molemmissa kilpailuissa tavoite on sama ja kuningas- ja kuningatarkilpalun voittavat hevoset ja ponit kruunataan ravikuninkaaksi ja -kuningattareksi.

Ponikuninkuusravit herättävät vuosittain enemmän ja enemmän kiinnostusta. Tämä ei ole yllätys, sillä hevoset ja ponit ovat monen suosikkieläimiä ja ratsastusta ja raveja harrastetaan ympäri Suomen. Poniravit eivät ole ainoastaan kilpailu, vaan ennemminkin koko perheen tapahtuma. Lapsille on järjestetty alueella esimerkiksi talutusratsastusta ja tänä vuonna yleisöä viihdytti myös lastenorkesteri. Ravilähtöjä tämän vuoden kuninkuusraveissa nähtiin ponien osalta 21. Hevosten Kuninkuusravien tapaan, myös Ponikuninkuusraveissa kuningas- ja kuningatarkilpailun voittajat selviävät usean lähdön yhteistuloksen perusteella. Kuningas ja kuningatar kruunataan A-luokassa, eli pienempien ponien luokassa. Suurempien ponien luokan kokonaiskilpailun voittajat puolestaan kruunataan poniruhtinaaksi ja -ruhtinattareksi. Moni mukana oleva kilpailija on osallistunut poniraveihin ja Ponikuninkuusraveihin jo useiden vuosien ajan. Toisilla kerta on ensimmäinen ja kuningas- ja kuningatarkisasta on voitu haaveilla jo ensimmäisen ponin hankinnasta saakka.

Ratsastusharrastuksessa pääsee hoivaamaan ja rentoutumaan

Raviharrastuksen lisäksi hevoset ja ponit ovat tietenkin suosittuja ratsastusharrastuksen vuoksi. Ratsastus on monipuolinen harrastus, joka kehittää kehonhallintaa, eläinten kanssa toimimista, rauhallisuutta, kärsivällisyyttä sekä lukemattomia muita ominaisuuksia. Parasta ratsastuksessa on se, että lajissa ei tule koskaan valmiiksi, vaan aina voi oppia uutta. Ratsastuskoulujen ratsastustunnit ovat varmasti paras tapa aloittaa tämä harrastus, sillä tunneilla opettelu aloitetaan aivan alkeista ja helppoja harjoituksia treenataan, kunnes ne sujuvat. Sitten voidaan siirtyä vaikeampiin asioihin. Ratsastuksen lajeista suosittuja ovat esimerkiksi kouluratsastus ja esteratsastus.

pony show

Monilla ratsastuskouluilla keskitytään kouluratsastukseen, mutta myös esteratsastukseen painottuneita talleja on olemassa. Myös normaaleilla ratsastustalleilla hypätään esteitä välillä, sillä tämä on hauskaa myös hevosille ja kehittää erityisesti ratsastajan tasapainoa sekä hevosen käsittelytaitoja. Parasta hevosharrastuksessa on se, että se on rentouttavaa ja hauskaa, sillä hevosten ja ponien kanssa on keskityttävä 100 prosenttisesti eläimeen. Hevosten ja ponien kanssa opittuja taitoja, esimerkiksi rauhallisuutta, huolellisuutta ja pitkää pinnaa, voi hyödyntää myös muualla elämässä.

Horse -lehti

Jalkapallo-ottelu