Hevoset ja koirat tulevat hyvin toimeen keskenään

Hevoset ja koirat tulevat useimmiten hyvin toimeen keskenään ja tämä onkin hyvä, sillä useimmat hevosihmiset ovat myös koiraihmisiä. Koirat kulkevatkin monen hevosharrastajan mukana talleilla. Toki hevoset ja koirat on ensin totutettava toisiinsa, ja etenkin koiran pitäisi oppia varomaan itseään huomattavasti kookkaampaa hevosta. Hevosta ja koiraa ei myöskään ikinä pidä jättää toistensa seuraan ilman ihmisten valvontaa. Rauhallinenkin hevonen saattaa yllättäen ärsyyntyä tai säikähtää koiraa, jolloin se saattaa näykkäistä tai potkaista koiraa.

picture-of-a-dog-chasing-a-horse

Tällaisesta hevosen voimannäytteestä koira saattaa vahingoittua vakavastikin. Siksi varovaisuus on tärkeä muistaa joka tilanteessa. Koiranomistajan on hyvä muistaa myös se, että koiraa ei koskaan saa ottaa mukaan vieraalle tallille kysymättä lupaa tallin omistajalta. Tallissa saattaa esimerkiksi olla hyvin reviiritietoisia tallikoiria tai säikkyjä hevosia, jotka eivät ole tottuneet koiriin. Kysy siis aina lupaa, ennen kuin otat koiran mukaan tallille.

Totuta koiranpentu hevosiin mahdollisimman pian

Kuten sanottu, hevoset ja koirat tulevat useimmiten hyvin toimeen keskenään, jos ne ovat tottuneet toisiinsa. Koiranpentu kannattaakin ottaa tallille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta pentu tottuisi hevosiin, eikä myöhemmin pelkäisi niitä. Koiran tutustuttaminen hevosiin kannattaa aloittaa rauhallisesti. Ota siis pentu mukaasi tallille ja anna sen katsella hevosia jostakin turvallisesta paikasta käsin. Esimerkiksi omistajan sylistä pentu voi turvallisesti tarkkailla hevosten toimintaa kauempaa. Hiljalleen koiran voi viedä myös lähemmäksi hevosta esimerkiksi sylissä kantaen. Jos koiraa selvästi pelottaa, kannattaa ottaa rauhallisesti ja edetä hitaammin. Jos koira sen sijaan vaikuttaa rohkealta, voit viedä sen lähelle hevosta ja antaa koiran jopa haistella hevosta. Tutustuttamiseen kannattaa valita rauhallinen hevonen, joka on tottunut koiriin. Useimmiten hevoset eivät juuri välitä koirasta, mutta tässäkin tilanteessa hevosen käytöstä kannattaa varmuuden vuoksi pitää silmällä. Näin hevoset ja koirat pääsevät tutustumaan turvallisesti.

free

Hevoset ja koirat tottuvat usein toisiinsa nopeasti, mutta koska hevonen on suuri ja säikky eläin, ei koiraa koskaan saisi päästää hevosten jalkoihin juoksemaan. Ärsyyntyessään tai säikähtäessään koira saa helposti kaviosta ja saattaa loukkaantua vakavasti. Joillakin koiraroduilla paimennusvietti on niin vahva, että koira kannattaa pitää tallilla aina kytkettynä. Paimenkoira saattaa vaistojensa varassa rynnätä hevosaitaukseen paimentamaan hevosia. Useinkaan tämä ei ole mieleen hevosille. Haukkuva ja näykkivä paimenkoira saattaakin helposti jäädä panikoivan tai vihaisen hevoslauman jalkoihin. Siksi omistajan on huolehdittava, että koira ei lähde tallilla seikkailemaan yksikseen. Esimerkiksi omistajan ratsastuksen ajaksi koira kannattaa jättää tutun ihmisen hoitoon tai esimerkiksi aidattuun tilaan, kuten tyhjään hevoskarsinaan odottamaan. Kannattaa myös miettiä, olisiko koiran mukavampi viettää aikaa kotona kuin odotella tallilla omistajan ratsastustunnin ajan. Joskus koira kannattaa suosiolla jättää kotiin.

Kuinka hevosen saa tottumaan koiriin?

Hevonen on saaliseläin ja se suhtautuukin lähtökohtaisesti epäillen uusiin asioihin. Jos hevonen ei ole aiemmin nähnyt koiraa, se saattaa pelästyä. Yhden hevosen pakokauhu tarttuu helposti koko laumaan ja siksi hevosetkin kannattaa totuttaa koiriin rauhallisessa tahdissa. Helpointa koiriin tottuminen on tietysti jo varsana, jolloin hevonen suhtautuu yleensä uteliaasti ja kiinnostuneesti uusiin asioihin. Varsinkin jos emä on tottunut koiriin, tottuu varsakin niihin nopeasti. Kun totutat varsaa koiriin, kannattaa kuitenkin noudattaa yleistä varovaisuutta. Emä saattaa käyttäytyä normaalia aggressiivisemmin ja suojella varsaansa herkästi myös liian innokkailta koiravierailta. Koira kannattaakin aluksi pitää ihmisen sylissä, jos vain mahdollista. Hevoset ja koirat tottuvat onneksi toisiinsa yleensä nopeasti.

Jos aikuinen hevonen halutaan totuttaa koiriin, kannattaa avuksi ottaa kokenut ja rauhallinen hevonen. Koska hevonen on laumaeläin, se matkii usein lajitoverinsa käyttäytymistä. Jos rauhallinen hevonen ei hätkähdä lähestyvää koiraa, usein myös koiriin tottumaton hevonen pysyy rauhallisena. Kun tottumaton hevonen halutaan totuttaa koirien läsnäoloon, kannattaa totutteluun valita rauhallinen koira, joka ei säntäile hevosen jaloissa tai hauku turhaan. Näin varmistetaan se, että arka hevonen saa mahdollisimman mukavan ensikosketuksen koiriin. Kuten sanottu, useimmiten hevoset ja koirat tulevat todella hyvin toimeen keskenään. Moni hevosihminen onkin saanut koirasta hyvän ja luotettavan tallikaverin itselleen. Kun hevosten ja koirien kohtaamisia valvotaan ja koira pidetään tallilla kytkettynä, vältytään myös useimmiten vaaratilanteilta. Muista kuitenkin aina, että uudelle tallille mennessäsi koira kannattaa jättää kotiin. Varmista aina tallin omistajalta, että koiran saa ottaa mukaan.

Horse -lehti

Jalkapallo-ottelu