Etsi myytävät hevoset ja ponit

Oletko ostamassa omaa hevosta tai ponia? Jos vastaus on kyllä, olet luultavasti katsastanut jo oman paikkakuntasi myytävät hevoset ja ponit netistä tai lähitalleilta. Hevosen ostaminen on iso päätös, jota tulee harkita tarkasti etukäteen. Vaikka myytävät hevoset ja ponit houkuttelisivatkin, kannattaa ennen ostopäätöksen tekemistä miettiä muutamaa asiaa. Hevonen on ensinnäkin suuri kuluerä. Jo pelkkä hevosen myyntihinta on usein monta tuhatta ja kilpahevosten kohdalla liikutaan kymmenissä tuhansissa euroissa.

Horses-Ponies-category-image

Ostohinta on kuitenkin yksi pienimmistä kulueristä, kun mietitään hevosen ylläpitoon liittyviä kuluja. Jos sinulla ei ole omaa tallia, viet hevosesi luultavasti vuokralle jonkun toisen omistamaan talliin. Kaupungista ja ylläpidon tasosta riippuen hinnat vaihtelevat 400 ja 1000 euron väliltä kuukaudessa. Isommissa kaupungeissa, kuten Tampereella ja Turussa realistinen karsinavuokra maneesitallissa täysylläpidolla on noin 650-700 euroa. Pääkaupunkiseudulla vielä enemmän.

Hevosen omistaminen vie paljon aikaa ja rahaa

Myytävät hevoset ja ponit houkuttelevat toki monia hevosharrastajia, mutta hevosen ostamista täytyy harkita tarkkaan. Kuten jo todettiin, hevosen omistaminen on kallista. Myytävät hevoset ja ponit ovat itsessään usein melko hintavia ja toisekseen hevosen ylläpito on kallista. Jo aiemmin mainitun tallivuokran lisäksi hevosenomistajalle tulee maksettavakseen useita kuluja. Hevonen on esimerkiksi kengitettävä 6-8 viikon välein. Lisäksi rokotukset, madotukset ja hampaiden raspaus on tehtävä säännöllisesti. Myös varusteet aiheuttavat kustannuksia. Hyvä satula saattaa maksaa jopa tuhat euroa. Lisäksi tarvitaan suitset, riimu, riimunnaru, eri säätiloihin sopivia loimia, harjoja ja muita hoitotarvikkeita. Myös hevosen ruokinnasta saattaa joutua maksamaan erikseen, etenkin jos hevosella on erityisruokavalio. Moni kokematon hevosenomistaja ajattelee, että ratsastustunneilla ei enää tarvitse käydä oman hevosen hankkimisen jälkeen. Tämä on suurin virhe, jonka harrastaja voi tehdä. Jokainen ratsastaja tarvitsee opettajan tai valmentajan. Ratsastustunneista joutuu siis edelleen maksamaan.

Kun mielessä pyörivät ainoastaan myytävät hevoset ja ponit, on helppo unohtaa todellisuus ja antautua haaveiden vietäväksi. Totuus on kuitenkin se, että hevosen omistaminen on myös aikaa vievää puuhaa. Etenkin tavalliselle harrastajalle muutos ratsastuskoululaisesta hevosenomistajaksi on valtava. Kun tallilla on aiemmin viettänyt aikaa 1-2 kertaa viikossa muutaman tunnin verran, on hevosenomistajan suunnattava tallille vähintään 6 kertaa viikossa. Se, kuinka kauan tallilla täytyy viettää aikaa, riippuu siitä, minkälaisella tallilla hevonen asuu. Jos hevosesi on täysylläpidossa, tallin henkilökunta huolehtii karsinan siivouksen, hevosen viemisen laitumelle ja hevosen ruokkimisesta. Hevosenomistajan tehtäväksi jää tällöin lähinnä hevosen varustehuolto, itse hevosen hoito ja harjaaminen sekä ratsastaminen. Tästä selviää muutamassa tunnissa. Puoliylläpidossa hevosenomistaja joutuu usein siivoamaan itse karsinan joka päivä.

Hevosen omistaminen palkitsee

Jos olet varma päätöksestäsi ja haluat yhä ostaa oman hevosen, kannattaa hevosta etsiä lähitalleilta tai esimerkiksi netistä. Myytävät hevoset ja ponit ilmoitetaan yleensä tallin nettisivuilla. Oikean hevosen löytäminen ei aina ole helppoa ja saatat joutua koeratsastamaan useita vaihtoehtoja ennen kuin löydät omiin tarpeisiisi ja tyyliisi sopivan hevosen tai ponin. Pitkä ja huolellinen etsintä kuitenkin yleensä palkitaan ja löydät varmasti lopulta juuri sinulle sopivan hevosystävän.

charlie

Vaikka hevosen omistaminen onkin ajoittain raskasta ja varmasti myös kallista, vaivat myös palkitaan. Rakkaasta harrastuksesta saa niin paljon enemmän irti oman hevosen kanssa. Pääset harjoittelemaan päivittäin ja oman hevosesi kanssa löydät helpommin yhteisen sävelen kuin ratsastuskouluhevosen kanssa. Omaa kehittymistä on myös helpompi seurata, kun yhteistyö hevosen kanssa on pitkäjännitteistä ja jatkuvaa. Halusitpa sitten kilpailla tai vain syventää omaa harrastustasi, oma hevonen tarjoaa sinulle varmasti paljon unohtumattomia hetkiä.

Horse -lehti

Jalkapallo-ottelu